29 Temmuz 2012 Pazar

Ramazan'ın gülü Güllaç (:



Tıpkı pide gibi, bir ramazan geleneğidir Güllaç. Hatta neredeyse sadece Ramazan ayında tüketilen bir tatlıdır kendisi. Ben de herkes gibi Ramazanın bu leziz tatlısını yapmak için mutfağa girme kararını aldım ama tatlıyı yapmadan önce Güllaç yapımı ve tarihi konusunda bilgi sahibi olmak için biraz araştırma yaptım. Tarifime geçmeden önce yaptığım araştırmayla öğrendiğim bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Osmanlı Saray mutfağının hoş kokulu, Ramazan ayının değişmez lezzeti Güllaç'ın geçmişi 15.yy’ye dayanıyormuş. Mısır nişastasından açılıp daha sonra tüketmek amacıyla stoklanan fakat havayla temas ettiği için kuruyan bu nişasta yufkalarını, süt ve şekerle ıslatıp yemeye başlayan ve zamanla süt - şeker karışımına gül suyunu da ekleyen halk şimdilerde adı Güllaç olan “güllü aş” ismini verdikleri tatlıyı keşfetmiş. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere göre, gül suyu ile tatlandırılan bu lezzet saraya ilk kez 15. yüzyılın sonlarına doğru alınmış ve hafif bir tatlı olduğu için de saray mutfağında iftardan sonra tüketilen ve vazgeçilmeyen bir lezzeti olmuştur. 

Bu ufak bilgi paylaşımından sonra Güllaç'ın tarifine geçebiliriz. Her ne kadar ferahlatıcı etkisi olduğu için Osmanlı Mutfağı'nda Güllaç'a mutlaka ilave edilen ve tatlıya isim veren gül suyunun aromasını sevmediğim için benim tarifimde gül suyu yok. Fakat siz arzunuza göre ilave edebilirsiniz. (:

MALZEMELER
  • 10 adet Güllaç Yufkası
  • 2 litre Süt
  • 400 gr Toz Şeker
  • Süslemek için toz haline getirilmiş antep fıstığı ve fındık

HAZIRLANIŞI
  1. Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın ve şekeri ilave edip, şeker eriyinceye kadar karıştın.
  2. Kaynadıktan sonra soğuyarak el yakmayacak bir sıcaklığa gelen sütün bir bölümünü güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsi içine koyun.
  3. Güllaç yapraklarını, teker teker, içi süt dolu kapta ıslatarak tatlıyı yapacağınız bir başka tepsiye sermeye başlayın. 
    • Bu aşamada Güllaç yaprakları yeterince süt emmediği için ben her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe kadar süt ilave ediyorum.
  4. Tüm Güllaç yapraklarını ıslattıktan sonra artan sütü, yaprakların üstüne ilave edin ve yapraklar sütü iyice çekene kadar bekletin.
    • Süt ile buluşan kuru yemişlerin yumuşayarak lezzet kaybettiklerini düşündüğüm için ben Güllaç'ı sade yapıp, süslemesine önem verenlerdenim Fakat siz dilerseniz Güllaç yufkalarının yarısını  dizdikten sonra yufkaların üstüne çekilmiş ceviz ya da fındık ve pudra şekerinden oluşan karışımı  serpebilirsiniz.
  5. Oruç açılıp, yemekler yendikten sonra tatlınızı toz haline getirilmiş antep fıstığı ve fındık ile süsleyerek servis yapın. 
Afiyet olsun..


Hiç yorum yok: