Pages

6 Temmuz 2012 Cuma

Komili Blogger Yarışması ve Tarifim Patlıcan Sarma..

26 Haziran salı günü Komili Zeytinyağı'nın bloggerlar için düzenlediği "Lezzetli Yemekler Yarışması" nda finaldeydim. EKS Mutfak Akademisi 'nde blogger arkadaşlarımla bir araya gelerek kendi oluşturduğum bir reçeteyi yapmak, Eyüp Kemal Sevinç, Esat Özata, Zeki Kara ve Oktay Özgün gibi tanınmış şeflerle Ana Gıda Pazarlama Yöneticisi Didem Bölükbaşı'na Komili Zeytinyağı ile lezzetlendirdiğim yemeğimi sunmak ve onlar tarafından değerlendirilmek gerçekten çok keyif verici ve güzel bir deneyimdi. Her ne kadar yarışma sonunda şeflerden tarifimle ilgili övgüler almış olsam da maalesef birinciliği "Vişneli Marul Sarması" tarifiyle Birsel Türkmen'e kaptırdım. (: Birsel Hanım'la birlikte, finale kalan tüm arkadaşlarımı da hazırladıkları leziz tabaklar için tebrik ediyorum.

Son olarak, tarifimi geçmeden önce yarışma öncesinde, yarışmada ve sonrasında bıkmadan, usanmadan bizimle ( belki en çok da benimle (: ) ilgilenen Unite İletişim çalışanlarına ve bu güzel etkinliği organize ederek benim gibi mutfak sanatlarına ilgi duyan blogger'lara tariflerini paylaşma ve profesyonel bir mutfakta çalışma imkanı sunan Komili'ye bir kez daha teşekkür ediyorum.

Patlıcan Sarma'nın Yapılışı
  • 3 – 4 adet patlıcan
  • Zeytinyağı
  • Tuz
1. İnce şeritler halinde dilimlediğiniz patlıcanların her iki yüzünü de yumurta fırçası yardımıyla ince bir tabaka olacak şekilde zeytinyağı ile kaplayın. Daha sonra üzerine bir miktar tuz serperek, elektrikli ızgarada patlıcanlar, yumuşayıp hafif kızarana kadar pişirin.
  • Patlıcanları gereğinden fazla pişirmeniz (ya da yakmanız) rulo yapmanızı zorlaştıracaktır. Bu yüzden dikkatli olun… (:
Patlıcanlar ızgarada pişerken domates sosunu hazırlayın…
  • Zeytinyağı
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş chili biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • 4 adet domates
  • Tuz, Karabiber
2. Soğan ve sarımsağı ince ince kıydıktan sonra(mutfak robotu da kullanabilirsiniz) tavaya alıp, zeytinyağı ile soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Bu arada mutfak robotunu kullanarak kırmızı biber ve domatesi püre haline getirin. Soğanlar piştikten sonra domates – kırmızı biber karışımıyla birlikte cihili biber ve tuzu da ilave edip, pişmeye bırakın (yaklaşık 15 – 20 dakika). Ocaktan aldıktan sonra taze çekilmiş karabiber ile tatlandırın.
  • Sos tüm suyunu çekerse sosa biraz kaynamış su ilave edebilirsiniz.
Domates sosu pişerken iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz…
  • 200 gr köftelik bulgur
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 50 gr iri çekilmiş antep fıstığı 
  • 200 gr keçi peyniri (tercihen Baltalı markasının Büş peyniri olsun)
  • 1 diş dövülmüş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kapari
  • 1 yumurta
  • Su
  • Zeytin yağı
3. Bulguru derince bir kabın içine aldıktan sonra, sıcak su & zeytinyağı karışımını da ilave edip bulgurun yumuşaması için bekleyin. (Ara sıra karıştırarak bulgurun suyu çekmesini sağlayabilirsiniz). Bulgur hazır olduğunda, yumurta hariç tüm malzemeleri de ilave edip bir çatal yardımıyla güzelce karıştırın. Son olarak yumurtayı da ilave edip malzemeleri özleşmeleri için elinizde güzelce karıştırın. 


Son olarak patlıcanları sarmaya başlamadan önce lezzetli üst sosu  ve servis için gerekli olan malzemeleri hazırlayın…
  • 75 gr keçi peyniri (Büş) ya da mozzarella
  • Zeytinyağı
  • Taze fesleğen
  • İri çekilmiş Antep fıstığı
  • Süzme yoğurt
4. Izgarada pişen patlıcanları, yan yana dizin. Patlıcanların geniş kısmına bulgurlu karışımdan koyun (bu aşamada biraz cömert davranabilirsiniz (: ) ve güzelce sarın. Sardığınız patlıcanları yağlanmış fırın tepsisine aldıktan sonra domates sosunu patlıcanların üzerinde güzelce yayıp, patlıcan her birinin üzerine gelecek şekilde keçi peyniri (ya da mozzarella) de ilave edin. Son olarak patlıcanların üzerinde fesleğen ve zeytinyağı serpip, fırında 30 dk kadar pişirin. 

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: