10 Şubat 2008 Pazar

AŞURE



Türk mutfağının en eski tatlılarının başında gelen aşure, bilinenin aksine sadece Muharrem ayında değil, evdeki bereketi artırması için sık sık pişirilirmiş anadolu evlerinde. Ayrıca anadolu insanı evlenmemiş kızı olanın aşure yapması gerektiğine inanırmış. Çünkü onlara göre aşurenin amacı ‘evlenecek kızım var’ mesajını vermekmiş. Bu yüzden anneler aşureleri yapar, ama dağıtma işini her zaman evin genç kızına bırakırlarmış, böylece evin genç kızı aşure dağıtırken bir nevi görücüye çıkarmış.

Bizim evde de geleneğin aksine evin kızları aşureyi yapar; anne ise güzelce giyinir, süslenir ve aşureyi dağıtır. Bu sistem yaklaşık 4 senedir böyle işliyor ama malesef hala evde bizim 'genç kız!', sizin anlayacağınız aşure dağıtması işe yaramadı, malesef hala görücüsü çıkmadı bizim 'genç kızın' . (:

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 300 gr kuru üzüm
  • 300 gr kuru kayısı
  • 300 gr kuru incir
  • 1 çay bardağı elma kurusu
  • 1 su bardağı hurma
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 adet portakal
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı gül suyu
  • reçel ya da bal
  • 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:
  1. Geceden ıslatılan buğdayı pirinçle beraber aşureyi yapacağınız tencereye alıp üzerine su ilave edin ve buğday tamamen yumuşayıncaya kadar, 1-1.5 saat kısık ateşte kaynatın.
  2. Buğdayın haşlanmasını beklerken fasulyeyi ve nohutu da ayrı ayrı haşlayın. (Fasulye ve nohutu da şişmesi için bir gece suda bekletin)
  3. Buğday tamamen piştikte sonra haşlanmış fasulye ve nohutu ekleyin. Suyu yeterli gelmezse biraz daha su ilave edin. Buğdayın baklagillerle özleşmesi için bir süre daha kaynatmaya devam edin.
  4. Daha sonra doğranmış kuru meyveleri, rendelenmiş portakal kabuğunu, portakal suyunu ve sütü ilave edip, kaynatmaya devam edin.
  5. Kuru meyvelerle birlikte 20 dakika kadar kaynattıktan sonra şekeri, tuzu ve yarım çay bardağı gül suyunu ilave edin.
  6. Son olarak aşurenize renk ve farklı tat vermek isterseniz 3-4 yemek kaşığı reçel (vişne, kayısı, ayva, vb.) ya da 40 çeşit malzemeyi tamamlamak için 1-2 yemek kaşığı bal ilave edip, ocaktan alın.
  7. Aşurenizi servis yapacağınız kâselere paylaştırın. Biraz soğuyup üzeri kaymak tutunca biraz tarçın serpiştirip dilediğiniz kuruyemiş çeşitleri ve narla süsleyin.

Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok: