Pages

8 Ekim 2007 Pazartesi

Uzun süren sessizliğin ardından...

Pazar günü Profilo Alışveriş Merkezi'nde Şeker Piliç'in sponsorluğunda gerçekleşen ve sunuculuğunu Elif Kormazel'in yaptığı Modern Tavuk Yemekleri Yarışmasındaydım. Yarışmaya yine kendi oluşturduğum farklı bir tarifle katıldım. Tarifimi Osmanlı ve Güneydoğu Mutfaklarında esinlenerek oluşturdum. Osmanlı Mutfagından "Kuru Meyveleri", Güneydoğu Mutfağından da "Patlıcan Beğendi" yi aşırarak kendime göre yorumladım. Ve "Beğendi Yatağında Kuru Kayısılı Tahinli Tavuk" 'u oluşturdum.

Pazar günkü yarışma Çarşamba günü yapılacak olan final için bir ön elemeydi, benim tarifimde ön elemeyi geçip finale katılmaya hak kazandı. Yani yarışmada tarifimi tadanlar beğendi (:, umarım siz de beğenirsiniz.


BEĞENDİ YATAĞINDA KURU KAYISILI TAHİNLİ TAVUK (:

MALZEMELER:

Tahinli Beğendi için:
  • 1 kg patlıcan
  • 1 kahve fincanı un
  • 50gr tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı tahin
Tavuk Malzemesi:
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 400 gr kuşabaşı doğranmış tavuk bonfile
  • 15 adet arpacık soğan
  • 7-8 adet kuru kayısı
  • 2-3 çorba kaşığı tahin
  • 100gr kaju
  • tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI:

Beğendinin Hazırlanması:

Patlıcanları fırında közleyin. Közlendikten sonra soyup bir çatal veya mutfak robotu yardımıyla ezin. Derin bir tencerede unu ve tereyağını kavurun. Daha sonra sütü azar azar ilave ederek, una yedirin. Son olarak ezdiğiniz patlıcanları katın 3-4 dakika kadar çevirdikten sonra tuz ve karabiberi ilave edip ocaktan alın.
Tavuk Sotenin Hazırlanması:

Arpacık soğanları sıvıyağ ile birlikte pembeleşinceye kadar kavurun ve tavukları da ilave edip, tavuklar pişene ve soğanlar yumuşayana kadar tavada çevirin.


Bu arada ayrı bir tencereye 1 tatlı kaşığı tereyağını koyun. Tereyağı eridikten sonra kuru kayısıları ve kajuları ilave edip 2-3 dakika çevirin. Daha sonra bu kayısılı karışıma tahini ilave edip altını kapatın.


Soğan ve Tavuklar piştikten sonra, kayısılı-kajulu karışımı tavuklara ilave edin ve tuzunu ve karabiberini ilave edip 3-4 dakika ağzı kapalı olarak pişirip, ocaktan alın.

Servis yaparken tabağa önce beğendisini sonra, beğendinin tam ortasına gelecek şekilde tavuk soteyi koyup, kavrulmuş susam serperek servis yapın.

Afiyet Olsun..


Hiç yorum yok: