5 Eylül 2007 Çarşamba

ZENCEFİLLİ PEKMEZLİ KURABİYE


Tijen İnaltong'u takip edenler Erzincan'ı "Dut Cenneti", Mustafa Sarıgül'ü takip edenlerse, "Etrafı dağlık, ortası bağlık" olarak bilir Erzincan'ı. Mutfak ve Yemek Kültürüyle ilgilenenler de bilir bu iki meyvenin Pekmezle dolayısıyla da, Pekmezin Erzincan'la olan ilşikisini. (:

Aslen Erzincanlı olduğumuz için, her sene benim yoğun isteğim üzerine ev yapımı pekmezimiz ve pestilimiz özel olarak yapılır ve yollanır. Tamamen doğal olan bu meyvelerden tamamen doğal yollarla yapılan bu pekmezi tattıktan sonra da, karamelize edilmiş şekerli su olan hazır pekmezleri alıp tüketemiyor insan.

15-20 gün içinde Erzincan'dan yeni mahsüller geleceği için evde kalan pekmezi gönül rahatlığıyla bu tarifte kullandım. Bu tarifte pekmez gibi bir doğal şekeri kullanmak, bu kurabiyeyi hem biraz daha sağlıklı hem de daha lezzetli bir hala getirdi. Sizde, pekmez bal gibi faydalı besinleri sevmeyen çocuklarınızı bu tarz kurabiye ve keklerle kandırıp, onların bu faydalı besinleri tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Bu arada bence Nutellayı bir süreliğine rafa kaldırın ve pekmezi en yakın arkadaşı tahinle buluşturup, sahur sofralarınızdan eksik etmeyin. (:

* Erzincan'dan gelen pekmez için, tamamen doğal yollardan yapılan, diyorum çünkü mutfak robotuyla değil kendi kurdukları farklı bir sistem sıkıyorlar meyvelerin suyunu -2005 yazında bizzat pekmez yapımında rol aldığımda görmüştüm ve bir mühendis adayı olarak hayran kalmıştım bu kurdukları mekanizmaya- Aslında elinde kamera görüntüleri de vardı pekmez yapımının ait ama malesef kaseti bulamadığım için görüntüleri blogumda yayınlayamıyorum.

MALZEMELER:
  • 125gr tereyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • yarım çay kaşığı toz zencefil
  • yarım çay kaşığı tarçın
HAZIRLANIŞI:

Derin bir kapta yağı ve şekeri (şekerden yarım çay bardağı kadarını, daha sonra kurabiylerin üzerine serpmek üzere ayırın) kabarıp krema kıvamına gelene kadar mikserleyin, krema kıvamına geldikten sonra yumurtayı ilave edip yumurta yağ-şeker karışımıyla özleşene kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra bu karışıma pekmez ve limon suyunu da ilave edin. Bu arada ayrı bir kaba unu ve diğer tüm kuru malzemeleri eleyip karıştırın ve sıvı karışıma ilave edip hamur kendini toparlayıncaya kadar yoğurun. Kurabiyelere şekil vermeden önce vaktiniz varsa mutlaka hamuru en az 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Şekil verirken hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ayırdığınız toz şekere bulayıp fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. (Kurabiyelerin pişerken yayılıp birbirlerine yapışma ihtimalini ortadan kaldırmak için özellikle aralıklı dizmeye çalışın) Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 12-15 dakika pişirin. Kurabiyeler fırından çıktıklarında size biraz yumuşak gelebilir ama merak etmeyin soğuduktan sonra mutlaka biraz daha sertleşeceklerdir.

* Bu kurabiyeyi yaparken eğer tadını seviyorsanız ve biraz daha sağlıklı olmasını istiyorsanız, şeker miktarını düşürüp pekmez miktarını artırabilirsiniz.

Afiyet Olsun...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,
blogunuz buraya http://blogdenizi.blogcu.com/2291029/ eklendi. iyi calismalar,

Adsız dedi ki...

Anam içimizde bir aşçı varmış.

Karnımız acıktı, gözümüz gönlümüz şenlendi, öğrenci yemeğinden başka bişey yemeyen insanlar olarak ağzımızın suyu aktı.:))