10 Ağustos 2012 Cuma

Tahinli Cevizli Baklava


Hem tatlı hem de tuzlu birbirinden farklı bir çok reçeteye yakışan tahine olan tutkumu, blogumu takip edenler tahinle lezzetlendirdiğim tariflerimden bilirler. Daha önceden de vurguladığım tezimi "Her şef kendi damak tadından ilham alır" düşündükçe bu durumu normal karşılayacağınız kanısındayım. (: Lafı daha fazla uzatmadan tahinli cevizli yufka reçetesinden esinlenetek oluşturduğum Tahinli - Cevizli Baklava'nın tarifine geçmek istiyorum.

MALZEMELER
  • 3 adet Yufka
  • 1.5 su bardağı Tahin
  • 1.5 su bardağı toz haline getirilmiş ceviz
  • 150 gr tereyağı
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı Sıvı Yağ
Şerbet için
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • İnce bir dilim Limon
HAZIRLANIŞI
  1. Öncelikle tahin, ceviz, şeker ve sıvı yağı karıştırarak baklavanın iç harcını hazırladıktan sonra tezgah üzerine açtığınız yufkanın üzerinde iç harcın üçte birini koyarak güzelce yayın.
  2. Daha sonra yufkanın bir ucundan başlatarak rula şeklinde sardıktan sonra rulo haline gelen yufkaları kendi zevkinize göre 2 ya da 3 parmak genişliğinde dilimleyerek fırın tepsisine dik gelecek şekilde yerleştirin.
    • Ben porsiyonluk güveç kalıplarda pişirdim, siz çıkan baklava dilimlerinin miktarına göre daha farklı büyüklükte tepsi kullanabilirsiniz.
  3. Hazırladığınız baklavaların üzerinde eritilmiş tereyağını ilave edip, 170 derecede yaklaşık 35 - 40 dakika kadar pişirin.
    • Bu aşamada fırın 30 dk'dan itibaren fırındaki baklavalarınızı arada kontrol etmenizde fayda var.
  4. Baklava pişerken tatlının şerbetini hazırlamak için şeker, su ve limon dilimini tencereye aldıktan sonra ocakta kaynamaya bırakmadan önce şeker eriyene kadar güzelce karıştırın. 
  5. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra, çok kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar kaynattıktan sonra ılınması için kenara alın.
  6. Fırından aldığınız baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılınmış şerbeti baklavanın üzerine döküp tercihinize göre sıcak ya da soğuk olarak servis edin.
Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok: