17 Eylül 2007 Pazartesi

KABAK TATLISI

MALZEMELER:
  • 2 kg balkabağı
  • 1 kg tozşeker
  • 1/2 su bardağı su
  • Dövülmüş ceviz
YAPILIŞI:

Dilimlenmiş kabakların yarısını tek sıra halinde tencerenin dibine dizin ve üzerine şekerin yarısını ilave edin. Üzerine bir sıra daha kabak dizip, kalan şekeri de serpin. Daha sonra suyunuda ilave edip, yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp, kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. (yaklaşık 40-45 dakika) Kabaklar piştikten sonra eğer şerbeti hala sıvı kıvamda ve fazlaysa, 15 dakika kadar da tencerenin ağzı açık olarak pişirin. Soğumasını bekledikten sonra, dövülmüş cevizle servis yapın.

Afiyet Olsun..


* Antakya mutfağına ait olan bu tatlı, Antakya'da, pişerken dağılmasını önlemek ve yüzeyinin kabuk tutmuş gibi sert olması için, 1 gece kireç kaymağında beklettikten sonra pişiriliyor ve servis yaparken mutlaka tahin gezdiriliyor tatlının üzerine... Bilginize.. (:

3 yorum:

Unknown dedi ki...

kübra kabak tatlısı her şefin yapmaya cesaret edemeyeceği bir tatlı olduğu kanısındayım. Tatlının başarısı şefin yeteneğinden müstesna balkabağının lezzetine, cinsine bağlı bir durum. İyi bir şef uygulayacağı reçetedeki malzemeleri kendi elleriyle seçer ya da yetiştirir. Yeteneğin su götürmez bir gerçek ben titizliğine dikkat çekmek istedim..
Bu arada üzerine Erzincan cevizi koymak iyi fikir de, gözler böyle meyveli tatlıların yanında Afyon kaymağını arıyor???

yemek dedi ki...

Ellerine sağlık, ne güzel olur iftarda.
Antep'te yemiştim o kireçte bekletilenden. 20 yıl oldu ama hala unutamam.

Adsız dedi ki...

merhabalar en sevdigim tatlıdır kabak tatlısı birde üzerine tahin dökülüp çok ceviz serpilirse hımmm harikaa...erzincanlı olarak erzincan cevizi pek güzel olur tatlının üzerine....:)