Pages

4 Mayıs 2007 Cuma

İşte Ödüllü Tarifim..


Nisan ayında Sofra Dergisini alanlar Şubat ayında derginin düzenlediği ve benim tarifimin birinci seçildiği yarışmayla ilgili detaylı bilgilere ve dereceye giren tariflere ulaştılar. Bende dergiye ulaşamayanlar için tarifimi ayrıntılı bir şekilde yazıyorum. Sizin de, cennet meyvesi olarak adlandırılan Doğu'nun hurması (bence Allah biz uğraşıp tatlı yapmayalım diye yarattı bu meyveyi :)) ile Hindistan'a özgü otantik bir tat olan kajunun, labne peyniriyle yapılan Batı'nın vazgeçilmez cheesecake kremasıyla olan uyumunu beğeneceğinizi umuyor ve herkesi bu ödüllü tartı denemek için mutfağa davet ediyorum.. (:


PEYNİR KREMALI HURMALI KAJULU TART

MALZEMELER:

Tart Hamuru:
  • 21o gr elenmiş un
  • 115 gr tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 50 gr pudra şekeri
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 100 gr çekilmiş kaju
  • çok az kakao
Krema:
  • 500 ml süt
  • 4 yumurta sarısı
  • 125 gr tozşeker
  • 20 gr piriç unu
  • 20 gr mısır nişastası
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 paket Labne Peyniri
Üzeri için:
  • 250 gr Mekke Hurması
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı Kaju
  • çok az su
  • 1 tatlı kaşığı tuzsuz tereyağı
Hazırlanışı:

Tart Hamuru:

Tereyağını pudra şekeri ile birlikte, şeker eriyip krema kıvamı alıncaya kadar orta hızda karıştırın. Karışım krema kıvamı aldıktan sonra yumurta sarısını ekleyip, yumurta sarısı yağ-şeker karışımına tam anlamıyla karışıncaya kadar karıştırın. Daha sonra toz kajuyu ve unu eleyerek karışıma ilave edin ve mikserle hamur kendini toparlayınca kadar karıstırın. Hamur kendini toparladıktan sonra, daha fazla karıştırmayın ve elinizle disk şekli vererek buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Bu arada tart kalıbınızı yağlayıp, buzdolabına kaldırın. Dinledirdiğiniz hamuru un serpilmiş tezgahta açıp tart kalıbına güzelce yayın ve bu şekilde buzdolabında 30dk kadar beklettikten sonra üzerini alüminyum folya ile kaplayın ve bol miktarda kuru fasülye serpip, 190 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin.

Krema:

Sütün 1/4'ünü ayırın ve kalanını şekerin yarısı ile birlikte tencereye koyun ve kaynamaya bırakın. Ayrı bir kapta sütü, mısır nişastasını ve pirinç ununu karıştırın daha sonra bu karışıma yumurta sarılarını ve kalan şekeri ilave edip, karışım özleşene kadar karıştırın. Süt-şeker karışımı kayanamaya başlayınca, karışımdan bir kepçe alıp yumurtalı karışıma ilave edin (bunu yapmaktaki amaç iki karışıma aynı sıcaklığa getirmek) ve daha sonra yumurtalı karışımı kayanayan süte ilave edin. Bir süre kaynattıktan sonra ocaktan alın. Biraz soğumasını bekleyin ve daha sonra vanilyayı ve peyniri ilave edip mikserle karıştırın.

Üzeri için:

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye bölün, şeker ve suyla birlikte bir tencereye alın ve kısık ateşte şeker eriyinceye kadar bekletin. Bu arada ayrı bir teflon tavada tereyağını eritin ve kajuları 2-3 dk yağda çevirin ve kavrulan kajuları, hurmalı karışıma ilave edin. Güzelce karıştırıp ocaktan alın.

Tartın Oluşturulması:

Pişen tartı kalıptan çıkarıp düz bir servis tabağına alın ve kremayı tartın içine yayın. Daha sonra hurmalı-kajulu karışımı tartınızın üzerine güzelce yayın.

Afiyet Olsun..

Yukarıdaki tart, yoğun istekler üzerine Feriha'nın evindeki çiğ köfte partisi için özel yapılmıştır.. (:

4 yorum:

ÇiLeK dedi ki...

Öncelikle aramıza hoşgeldin ve tebrik ederim .Şimdi Nisan sayısındaki ,yarışma ilgili kısımı bir kez daha okuyacağım.
Bundan sonrada eminim güzel ve değişik tarifler göreceğiz senin elinden.
Görüşmek üzere.Sevgilerimle.

damak tadı dedi ki...

Sevgili Kübra'cığım,
Öncelikle tebrikler ve bende aramıza hoşgeldin diyorum.
Bende her sayısını alırım fakat dikkatlice inceleme fırsatım olmaz.
Eve gidince daha detyalı inceleyeceğim.
Pastan çok nefis gözüküyor,hemde çok enteresan bende denemek istiyorum.
Selva çekilişi için damak_tad@mynet adresine Selva amlabajının resmini gönderirsen çekilişe katılmış olursn.
Şimdiden başarılar diliyorum.

Güzel bir hafta sonu seninle olsun.
Sevgiler,
Gül

LaMa dedi ki...

Basarisi ve ozgunlugu tescilli hem de universite ogrencisi! Bu alemde teksin saniyorum :)
Aramiza hosgeldin:)

Adsız dedi ki...

cok sey ogrendim