12 Ağustos 2012 Pazar

Nohut Ezmesi

Evde vakit geçirdiğim her haftasonu büyük bir iştahla giriyorum mutfağa. Farklı tatları ya da mutfakları birleştirerek yeni reçeteler yaratmak, onları tatmak, tattırmak ve kendi yaptığım işi objektif bir bakış açısı ile değerlendirip daha iyisini nasıl yaparım diye kafa yormak çoğu kişi tarafından garip bulunsa da çok keyif verici geliyor bana. Aslında mutfakta çalışmayı sevmek şaşırılacak ya da garip bulunacak bir şey değildir. Bu iş bir sanattır!

Somut malzemelerden esinlenerek, aklınızda soyut bir lezzet tasarlamak daha sonra da bu soyut lezzeti somutlaştırmak; bir ressamın doğadan esinlerek resim yapması ya da bir metin veya şarkı yazarının yaşadıklarından, gördüklerinden etkilenip güzel bir oyun ya da şarkı yazmasıyla eş değerdir bana göre ve mutfak kahramanları da en az bir ressam, şair, tiyatro sanatçı kadar sanatçı bence. İşte bu yüzden de sahnede şarkı söylemek ya da oyun oynamak sonrasında da hayranlarının yorumlarını almak ne kadar keyif veriyorsa sahne sanatçılarına, mutfakta çalışmak ve sonrasında da reçetelerimle ilgili geri bildirim almak da en az o kadar haz veriyor bana.

İşte yine evde geçirdiğim bir Cumartesi günü yeni lezzetler yaratma isteğinin verdiği iştahla girdim mutfağa ve nohuttan iki farklı reçete denedim. Umarım sizler de deneyip sonrasında da bu iki reçetemle ilgili geri bildirim yaparsınız bana.

MALZEMELER
  • 2 adet Patlıcan
  • 400gr haşlanmış Nohut
  • 3 yemek kaşığı Süzme Yoğurt
  • 2 dilim Bayat Ekmek
  • 4 yemek kaşığı iri çekilmiş Antep Fıstığı
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 2 diş Sarımsak
  • Yarım çay bardağı Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı Tereyağı
  • Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber, Kimyon
HAZIRLANIŞI
  1. Maydanozları ince ince kıydıktan sonra patlıcan, tereyağı ve baharatlar hariç diğer tüm malzemeler ile birlikte mutfak robotunda homojen bir karışım elde edene kadar 1 -2 dakika karıştırın.
  2. Patlıcanları ince geniş şeritler halinde dilimledikten sonra zeytinyağı ve tuz ile tatlandırıp ızgara ya da tost makinasında iki tarafında ızgara izi çıkına kadar güzelce pişirin.
  3. Mutfak robotuyla blendarlayarak homojen bir kale gelen nohut karışımını arzunuza göre baharatlarla tatlandırın. Kimyon konusnda bonkör davranmayın, sadece biraz koku ve aroma vermesi için eser miktarda ilave edin.
  4. Daha sonra
Nohut Ezmeli Patlıcan Sarma yapmak için;
Izgaralanmış patlıcanların üzerinde nohut ezmesinden koyup rulo şeklinde sarın ve tereyağında kızdırılmış kırmızı biber ile servis yapın.
Nohut Ezmesi yapmak için
Teflon bir tavaya aldığınız nohut ezmesini ısıttıktan sonra servis tabağına alıp, ortasını çukurlaştırdıktan sonra tereyağında kızdırılmış kırmızı biber ile servis yapın. Dilerseniz porsiyonluk güveç kaplarda da hazırlayabilirsiniz Nohut Ezmesini.

Afiyet Olsun..

2 yorum:

birgulunlezzetleri dedi ki...

kübracıgım çok degişik farklı olmuş lezzetininde güzel olduğunu düşünüyorum maydonoz nohut ezmesinin renginide güzelleştirmiş

KY dedi ki...

Humus seven biri olduğum için benim damak tadıma uyan bir kezzet oldu açıkçası.. Olur da denerseniz yorumlarınızı duymak isterim.. (: