23 Haziran 2012 Cumartesi

Malezya Palm Yağı ile Lezzetli Yemekler

Malezya Palm Yağı'nın düzenlediği “Lezzetli Yemekler Yarışması” na gönderdiğim tarifim ilk 10 kalmasının verdiği heyecanla, güzel, keyifli bir gün geçirmek ümidiyle Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi bünyesinde yer alan Cookhane'ye gitmek üzere yola çıktık 2 Haziran Cumartesi günü. Her ne kadar yarışmaya neredeyse 2 saat kala yola çıkmış olsak da trafik yüzünden 18 km'lik yolu adım adım aldığımız için yarışmaya 30 dakika gecikmeli başladım. :(

Hem geç kalmanın verdiği moral bozukluğu hem de kısıtlı süre yüzünden bu sefer mutfakta istediğim performansı gösteremedim maalesef. Yaşadığım aksiliğe rağmen  MPOC (Malaysian Palm Oil Council) yetkilileri ile tanışmak, Palm Yağı hakkında bilgi almak ve en önemlisi de profesyonel bir mutfakta çalışarak hazırladığım tabağı MPOC firma yetkilileriyle, uzman kişilere sunmak gerçekten çok keyifliydi. Umarım MPOC'un bundan sonra düzenleyeceği organizasyonlarda da yer alma fırsatını yakalarım. 

Yarışmayla ilgili fotoğraflar ve MPOC İstanbul'un düzenlediği organizasyonlardan haberdar olmak için MPOC Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz

Yarışmayla ilgili detayları verdikten sonra şimdi de Malezya Palm Yağı hakkında yarışmaya katılmadan önce araştırarak ve yarışma sonrasında yetkilerden öğrendiğim bilgileri size aktarmak istiyorum. Malezya denilince hemen herkesin aklına palmiyelerle süslenmiş güneşli kumsalların oluşturduğu cennetimsi manzaralar gelir. Malezya’yı gezmiş çoğu kişi bile her yıl milyonlarca ton palm yağı üretilen ve son yıllarda rağbet görmeye başlayan bu yağın; günümüzde fast food, çikolata, margarin gibi gıda sanayinin yanı sıra bioyakıt ve kozmetik ürünlerde de kullanıldığı bilmez.
Bitkisel yağlardan olan Palm yağının en önemli özelliği kolesterol içermeme ve bol miktar A ve E vitaminlerini içermesidir. Bu özellikleriyle beraber içerdiği besin değerleri açısından da bazı kaynaklarda zeytinyağına eş değer olduğu belirtilen Palm yağının diğer bir artısı da her mevsim üretilebildiği için zeytinyağı ve diğer yağlara göre fiyatının çok daha uygun olmasıymış. Tüm bunların yanı sıra uzun kızartma sürelerinde dahi yanmadığı için fast food sektöründeki kurumlar tarafından, kızartılmış ürünlerin neden olabileceği çok ciddi zararların önüne geçmek tercih edilmeye başlanmış Palm yağı. Tüm dünyanın kullanmaya başladığı Palm yağının Türkiye’de de perakende satışa başlayarak, artık mutfaklarımıza girecek olması gerçekten çok sevindirici. Hem ülkemize bu yağı getiren hem de yarışma düzenleyerek bizi Palm yağı ile tanıştıran MPOC İstanbul’a bir kez daha teşekkür ediyorum. 

1 yorum:

Endüstriyel Mutfak dedi ki...

Çok güzel bir şey ortaya çıkmış, ellerinize sağlık, başarınızın devamanı dilerim...