Tatlıyı yaptıktan sonra hem lezzetini merak ettiğim hem de soğumadan servis etmek istediğim için aceleden ne tatlımın son halini ne de sade dondurma ile irmik helvasının o güzel renk uyumunu maalesef resmedemedim. Daha sonra kardeşimin isteği üzerinde çikolatalı dondurma ile hazırladığım tatlıyı fotoğraflayabildim ama renk uyumu orijinal, yani sade dondurma ile yapılan, kadar başarılı olamadı. Artık bir daha ki sefere.. (:
MALZEMELER
- 250gr İrmik
- 100gr Tereyağı
- 2 yemek kaşığı Dolmalık Fıstık
- 1 su bardağı Süt & yarım su bardağı Su
- 1.5 su bardağı Toz Şeker
- Sade Maraş Kesme Dondurma
HAZIRLANIŞI
- Şerbeti hazırlamak için süt, su ve şekeri geniş bir kaseye koyup şeker eriyene kadar karıştırın.
- Baklava şerbeti gibi kaynatmanıza gerek yok, şeker tamamen eriyince ocağın altını kapatabilirsiniz.
- Fıstıklarını ve tereyağını helvayı yapacağınız tencereye alıp, fıstıkların rengi biraz koyulaşana kadar kavurun.
- Daha sonra irmiği de ilave ederek, irmiğin rengi dönene sürekli karıştırarak kavurun.
- İrmiğin kavrulduğunu etrafa yayılan leziz kokudan da anlayabilirsiniz (:
- İrmik tamamen kavrulduktan sonra süt - su karışımı ile hazırladığınız şerbeti irmiği yavaş yavaş karıştırarak dökün.
- Bu aşamada çıkacak buharın sizi yakmaması için dikkatli olun.
- Tüm şerbeti ilave ettikten sonra tencerenin altını kapatarak demlenmeye bırakın.
- 10 - 12 dakika sonra tencerenin kapağını açıp, helvanın biraz ılınmasını bekleyin.
- Servis yapmak istediğiniz büyüklükteki bir kasenin içini streç filimle kapladıktan sonra helvayı kasenin tabanına ve kenarlarına güzelce yerleştirin.
- Dondurma koyacağınız boşluğu yaratmak için, kasenin ortası boş kalacak şekilde yerleştirin helvayı.
- Daha sonra orta kısmına dondurma koyduktan sonra üzerine biraz daha helva koyup dondurmanın üzerini tamamen kapatın.
- Ve son olarak kaseyi servis tabağına ters çevirip üzerini dilediğiniz gibi (ceviz, fındık, toz şeker, kuru meyve parçaları, vs ile) süsledikten sonra bekletmeden servis yapın.
Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder