5 Eylül 2019 Perşembe

Fındık Ezmeli Çikolatalı Kek


Brownie paylaşımından sonra en az brownie kadar lezzetli ama onun kadar ağır olmayan ve pamuksu dokusuyla şahane bir kek! Kahve yanında mutlaka denemelisiniz. (:

Şimdiden Afiyet Olsun.

"Bir gün aklına gelecek olursam
Bana Şiir ısmarla
Eylül'ü konuşalım..."   Cemal Süreya

MALZEMELER:
  • 200gr Tereyağ - oda sıcaklığında yumuşamış
  • 300gr Toz Şeker
  • 4 adet Yumurta - oda sıcaklığında 
  • 150gr Kefir (süt ya da krema da kullanabilirsiniz)
  • 60gr Sütlü Çikolata & 60gr Bitter Çikolata
  • 75gr Fındık Ezmesi 
  • 250gr Un
  • 75gr Kakao
  • 10gr Kabartma Tozu

YAPILIŞI:
  1. Kekinizi atmadan önce ısındığından emin olmak için, fırınınızı 160 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
  2. Ufak ufak doğradığınız sütlü ve bitter çikolatayı bir kaba alarak benmaride sık sık karıştırarak eritin. Daha sonra eriyen çikolataya kefiri ilave ederek güzelce karıştırın ve oda sıcaklığında bekletin.
  3. Tereyağı, fındık ezmesi ve şekeri bir karıştırma kabına alarak mikser yardımıyla şeker eriyinceye kadar yaklaşık 5 dakika boyunca yüksek hızda çırpın.
    • Tezgah tipi mikser kullanıyorsanız, yumurta, fındık ezmesi ve şekeri palet aparatıyla orta yüksek hızda karıştırın ve mutlaka ara ara mikser kazanının yanlarında biriken yağ & şeker karışımını spatula ile kazanın içine sıyırın. 
  4. Şeker eridikten sonra yumurtaları teker teker ilave edip her yumurta ilave edişinizden sonra karışım homojen olana kadar mikserle karıştırın.
  5. Likit (Çikolata & Kefir karışımı) ve kuru malzemeleri (Un & Kakao & Kabartma Tozu) yumurtalı karışıma sırasıyla ilave ederek mikserle karıştırın
    • Bir miktar likit daha sonra bir miktar kuru olacak şekilde tüm malzemeyi 3 seferde ilave edin. Her ilavenizden sonra mutlaka mikser ile düşük devirde karıştırın.
  6. Son olarak, bir spatula ile tüm karışımı karıştırıp kuru malzemelerin topaklanmadığından ve tamamen karıştığından emin olduktan sonra karışımı tereyağ ile yağlayıp un serptiğiniz kalıba alarak 160 deredece 45-50 dakika pişirin.
    • Ben daha küçük ölçü yapıp porsiyonluk kalıplarda pişirdim ama siz bu ölçü ile yapacaksanız 24-26cm çapında klasik bir kek kalıbı kullanabilirsiniz.
Servis Önerisi: Ganaj ya da çikolata sos kullanarak servis edebilirsiniz.



Hiç yorum yok: