Pages

28 Ocak 2008 Pazartesi

ÇİKOLATALI VİŞNELİ PASTA


Tez çalışmaları, uzun süren final dönemi ve hazırlamam gereken projeler mutfak çalışmalarına bir süreliğine ara vermeme neden oldu. Ama en sonunda, geçtiğimiz cuma günü son final sınavımı da vererek kurtuldum hepsinden. Bu yoğun temponun yorgunluğunu üstümden atar atmaz da ilk iş olarak hemen bloğumla ilgilenmeye başladım. Fakat, yeni deneyimlerime geçmeden önce, daha önceden yaptığım fakat bloğumda yayınlamaya fırsatı bulamadığım tariflerime öncelik vermek istedim.

*Bu resimde gördüğünüz pastanın önemi benim için farklıdır, çünkü bu pasta arkadaşlarım için yaptığım ve onlardan geçer not aldığım ilk tarifimdir.. (:

MALZEMELER:

Pandispanya için:
  • 6 yumurta (sarıları beyazla ayrı ayrı kaplara koyun)
  • 1 cup şeker (Kahve kupasıyla ölçebilirsiniz, yaklaşık 230 gr şeker)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
Kreması için:
  • 500ml süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı nişasta + 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket bitter çikolata
  • 1 paket krem şanti
Diğer malzemeler:
Pasta ara katları için
  • 2 su bardağı dondurulmuş vişne
  • 4 yemek kaşığı damla çikolata
Keki ıslatmak için
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı şeker


YAPILIŞI:

  • İlk olarak pandispanyamızı yapmaya başlıyoruz.
Yumurtaların sarılarını çok az tuzla çırpın. Şekerin yarısını yavaş yavaş ilave ederek iyice kabarana kadar çırpın. Sıvıyağı ve elediğiniz kakaoyu ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kalan şekerle kar haline gelene kadar çırpın. Ardından bu kar haline gelmiş yumurta beyazlarını sarılarına katın ve tahta kaşıkla karıştırın. En son elenmiş un va vanilyayı katıp iyice karıştırın. Yuvarlak yağlanmış düz bir kek kalıbına koyup 180C'de 20-25 dk pişirin.
  • Pandispanyamız pişerken kremamızı hazırlamaya başlıyoruz.
Sütün 1/4'ünü ayırın ve kalanını şekerin yarısı ile birlikte tencereye koyun ve kaynamaya bırakın. Ayrı bir kapta ayırdığınız sütü, kakaoyu, mısır nişastasını ve pirinç ununu karıştırın daha sonra bu karışıma yumurta sarılarını ve kalan şekeri ilave edip, karışım özleşene kadar karıştırın. Süt-şeker karışımı kayanamaya başlayınca, karışımdan bir kepçe alıp yumurtalı karışıma ilave edin (bunu yapmaktaki amaç iki karışıma aynı sıcaklığa getirmek ve yumurta sarılarının pişmesini engellemek) ve daha sonra yumurtalı karışımı kaynayan süte ilave edin. Bir süre kaynattıktan sonra ocaktan alın. Kremanın ilk sıcağı çıktıktan sonra vanilyayı edip mikserle karıştırın.

Kremanın soğumasını beklerken derince bir kaba su koyun ve kaynamaya bırakın. Başka bir kaba 1 paket bitter çikolatayı parçalayarak koyun ve bu çikolatalı kabı diğer su dolu kabın üzerine koyun ve çikolataların eriyene kadar bekletin. Yalnız bu işlemi uygularken çikolatalı kabın suya değmemesine özen gösterin, çikolatalar kaynayan suyun buharında suya değmeden erimeli. Çikolatayı da hazırladıktan sonra, krem şantiyi de 1 çay bardağı çok soğuk süt kullanarak hazırlayın. Krem şantinin yarısını ve erimiş çikolatanın tamamını soğumuş olan kremaya ilave edip mikserleyin.

  • Pandispanyayı ve kremayı hazırladıktan sonra pastamızı oluşturmaya başlıyoruz.
Keki ıslatmak için 1 su bardağı suyu, 3 yemek kaşığı şekeri ve 1 tatlı kaşığı kakaoyu karıştırıp ıslatma suyunu hazırlayın. Hazırladığınız bu karışımla kekin alt katını ıslatıp, kremanın 1/3'ünü kekin üzerine yayın, daha sonra kremanın üzerine de vişnelerin ve damla çikolataların yarısını güzelce serpiştirin. ilk kekin işlemi bittikten sonra 2. keki koyup tekrar aynı işlemi tekrarlayın. 3. keki de koyduktan sonra pastanın üzerini ve yanlarını kalan kremayla güzelce kaplayın. Kremayla kaplama bittikten sonra pürüzsüz bir görüntü sağlamak için kalan krem şantiyi ince bir kat şeklinde sürün ve pastanızı dilediğiniz şekilde süsleyin. Ben krem şantimi hazırlarken süt yerine 1 çay bardağı vişne suyu kullandığım için renkli bir santi elde ettim. Siz de krem şantinize renk vermek isterseniz vişne suyu ya da gıda boyası kullanabilirsiniz.





Hiç yorum yok: