24 Eylül 2007 Pazartesi

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI


Izgara etin ya da tavuğun yanına en çok yakışan bu yüzden de yazın vazgeçilmez salatalardan biridir Yoğurtlu Patlıcan Salatası. O kadar vazgeçilmezdir ki, kışın da mahrum kalınmasın diye bu güzel lezzetten, mutlaka yazdan közlenip dondurucuya kaldırılır bizim ev gibi sevilerek tüketilen evlerde. (:

MALZEMELER:
  • 4 adet patlıcan
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • tuz, pulbiber
YAPILIŞI:

Patlıcanları fırın tepsinine koyup fırında közlüyoruz. Közlenen patlıcanları soyup ince ince doğrayıp, dövülmüş sarmısakları ve tuzunu ilave ediyoruz. Daha sonra çatalla krema kıvamı alana kadar eziyoruz. Patlıcanlarımız iyice ezildikten sonra süzme yoğurdunu ilave edip güzelce karıştırıyoruz ve yoğurtlu patlıcanımızı servis yapacağımız tabağa alıyoruz. Servise sunmadan önce pul biberi 2 yemek kaşığı zeytin yağında yakıp, salatamızın üzerine gezdiyoruz.

Afiyet Olsun..

* Közlenen patlıcanlardan akan suyun tepsinizde kömürleşmesini engellemek için, patlıcanları fırın tepsisine almadan önce mutlaka tepsinizi alüminyum folyo ile kaplayın.

17 Eylül 2007 Pazartesi

KABAK TATLISI

MALZEMELER:
  • 2 kg balkabağı
  • 1 kg tozşeker
  • 1/2 su bardağı su
  • Dövülmüş ceviz
YAPILIŞI:

Dilimlenmiş kabakların yarısını tek sıra halinde tencerenin dibine dizin ve üzerine şekerin yarısını ilave edin. Üzerine bir sıra daha kabak dizip, kalan şekeri de serpin. Daha sonra suyunuda ilave edip, yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp, kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. (yaklaşık 40-45 dakika) Kabaklar piştikten sonra eğer şerbeti hala sıvı kıvamda ve fazlaysa, 15 dakika kadar da tencerenin ağzı açık olarak pişirin. Soğumasını bekledikten sonra, dövülmüş cevizle servis yapın.

Afiyet Olsun..


* Antakya mutfağına ait olan bu tatlı, Antakya'da, pişerken dağılmasını önlemek ve yüzeyinin kabuk tutmuş gibi sert olması için, 1 gece kireç kaymağında beklettikten sonra pişiriliyor ve servis yaparken mutlaka tahin gezdiriliyor tatlının üzerine... Bilginize.. (:

16 Eylül 2007 Pazar

FIRINDA SOMON

Ablam'ın Kırmızı Biber Çorbasına yazdığı yorumu anneme okuduktan sonra, annem Cumartesi sabahı hemen babamı Yenikapı'ya balık alamaya yolladı. Bu telaşın sebebi açıktı, Sarıyer'den çok büyük bir taş gelmişti bize ve bizimde kendimizi affettirebilmek için, özel bir haftasonu menüsü hazırlamamız gerekiyordu...

Gerçi son 1 yıldır, yani ablam Sarıyer'de yurtta kalmaya başladığından beri, haftasonu menülerimiz mutlaka daha farklı oluyor. Haftasonun yaklaşmasına yakın, evi bir telaş sarıyor, ablamın sevdiği yemekler gözden geçiriliyor, aralarından birkaçı seçilip en güzel şekilde yapılıyor ve onun kapıyı çalması bekleniyor.

Bu arada her ne kadar zil sesi herkes için aynı çalsa da, annem, ablamın gelişini zilin sesinden anlıyor ve "İşte geldi diyip hemen kapıya kuşuyor". Annelik dedikleri bu olsa gerek...

Tabi tüm bunlar olurken bana da:

"Sarıyer'den ablam geliyorrr,
Evde bir bayram havası
Annem, babam O'nu ne çok severmişşşş."

şarkısını söylemek düşüyor... (:


MALZEMELER:
  • 1 adet dilimlenmiş Norveç Somonu
  • 2-3 diş sarmısak
  • tuz, karabiber, pul biber, kekik,...
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 adet dilimlenmiş kuru soğan
  • 1 adet dilimlenmiş patates
  • 1 adet etli Kırmızı biber

YAPILIŞI:

Balığı dövülmüş sarmısak ve baharatlarla tatlandırdıktan sonra, diğer tüm malzemeyle birlikte fırın poşetine alın ve 180 derecedeki fırında kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun..


* Tarif tek kişiliktir.

14 Eylül 2007 Cuma

KIRMIZI BİBER ÇORBASI


Sıcakların İstanbul'u terk etmesi, yazlık sezonunu kapatan annemin eve gelmesi, ve bütün bunların üzerine bir de Ramazan'ın gelmesi, çorba vaktini getiren yeterli ve geçerli sebeplerdendir... (: Ramazan'da, çoğu kişi gibi, benim için bir çorbanın bir de tatlının yeri ayrıdır. Annem de bunu bildiği için bu seneki ilk iftar menümüz için , benim mercimekten sonra 2. favori çorbam olan, Kırmızı Biber Çorbası 'nı ve tatlı olarak ta, patenti bana ait olan (: Tahinli Muhallebi'yi yapmıştı.

Ama malesef tatlılar ben fotograflarını çekemeden bittiği için, şimdilik sadece çorbanın tarifini yayınlayabiliyorum... Tahinli Muhallebi borcum olsun... (:



MALZEMELER:

  • 7-8 adet salçalık kırmızı biber
  • 500gr domates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 litre su
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Kırmızı biberleri fırında ya da ocakta közleyin. Közlenen biberleri soyun ve biberlerin yarısını ayırıp kalanını küp küp doğrayın. Yağı ısıtıp, piyazlık doğranmış soğanları ve sarmısakları ilave edin ve soğanlar yumuşayana kadar karıştırarak 4-5 dakika soteleyin. Daha sonra küp küp doğradığınız biber ve domatesleri ilave edip pişmeye bırakın. Domatesler ğiştikten sonra suyunu ilave edin ve kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatın. Bu arada ayırdığınız kırmızı biberleri ince ince doğrayın. Çorbanızı ocaktan alıp pürüzsüz bir hal alana kadar blendırlayın ve ince doğranmış biberleri ilave edip 1-2 dakika kaynatın.

Afiyet Olsun..



* Biberleri fırından aldıktan sonra soğuk suya batırıp çıkarırsanız daha rahat soyarsınız.
* Çorbada su yerine eğer varsa tavuk suyu ya da et suyu kullanırsanız, çorbanız daha lezzetli olur.

5 Eylül 2007 Çarşamba

ZENCEFİLLİ PEKMEZLİ KURABİYE


Tijen İnaltong'u takip edenler Erzincan'ı "Dut Cenneti", Mustafa Sarıgül'ü takip edenlerse, "Etrafı dağlık, ortası bağlık" olarak bilir Erzincan'ı. Mutfak ve Yemek Kültürüyle ilgilenenler de bilir bu iki meyvenin Pekmezle dolayısıyla da, Pekmezin Erzincan'la olan ilşikisini. (:

Aslen Erzincanlı olduğumuz için, her sene benim yoğun isteğim üzerine ev yapımı pekmezimiz ve pestilimiz özel olarak yapılır ve yollanır. Tamamen doğal olan bu meyvelerden tamamen doğal yollarla yapılan bu pekmezi tattıktan sonra da, karamelize edilmiş şekerli su olan hazır pekmezleri alıp tüketemiyor insan.

15-20 gün içinde Erzincan'dan yeni mahsüller geleceği için evde kalan pekmezi gönül rahatlığıyla bu tarifte kullandım. Bu tarifte pekmez gibi bir doğal şekeri kullanmak, bu kurabiyeyi hem biraz daha sağlıklı hem de daha lezzetli bir hala getirdi. Sizde, pekmez bal gibi faydalı besinleri sevmeyen çocuklarınızı bu tarz kurabiye ve keklerle kandırıp, onların bu faydalı besinleri tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Bu arada bence Nutellayı bir süreliğine rafa kaldırın ve pekmezi en yakın arkadaşı tahinle buluşturup, sahur sofralarınızdan eksik etmeyin. (:

* Erzincan'dan gelen pekmez için, tamamen doğal yollardan yapılan, diyorum çünkü mutfak robotuyla değil kendi kurdukları farklı bir sistem sıkıyorlar meyvelerin suyunu -2005 yazında bizzat pekmez yapımında rol aldığımda görmüştüm ve bir mühendis adayı olarak hayran kalmıştım bu kurdukları mekanizmaya- Aslında elinde kamera görüntüleri de vardı pekmez yapımının ait ama malesef kaseti bulamadığım için görüntüleri blogumda yayınlayamıyorum.

MALZEMELER:
  • 125gr tereyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • yarım çay kaşığı toz zencefil
  • yarım çay kaşığı tarçın
HAZIRLANIŞI:

Derin bir kapta yağı ve şekeri (şekerden yarım çay bardağı kadarını, daha sonra kurabiylerin üzerine serpmek üzere ayırın) kabarıp krema kıvamına gelene kadar mikserleyin, krema kıvamına geldikten sonra yumurtayı ilave edip yumurta yağ-şeker karışımıyla özleşene kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra bu karışıma pekmez ve limon suyunu da ilave edin. Bu arada ayrı bir kaba unu ve diğer tüm kuru malzemeleri eleyip karıştırın ve sıvı karışıma ilave edip hamur kendini toparlayıncaya kadar yoğurun. Kurabiyelere şekil vermeden önce vaktiniz varsa mutlaka hamuru en az 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Şekil verirken hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ayırdığınız toz şekere bulayıp fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. (Kurabiyelerin pişerken yayılıp birbirlerine yapışma ihtimalini ortadan kaldırmak için özellikle aralıklı dizmeye çalışın) Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 12-15 dakika pişirin. Kurabiyeler fırından çıktıklarında size biraz yumuşak gelebilir ama merak etmeyin soğuduktan sonra mutlaka biraz daha sertleşeceklerdir.

* Bu kurabiyeyi yaparken eğer tadını seviyorsanız ve biraz daha sağlıklı olmasını istiyorsanız, şeker miktarını düşürüp pekmez miktarını artırabilirsiniz.

Afiyet Olsun...