28 Ağustos 2007 Salı

YEŞİL FISTIK EZMELİ KEK

Geçen hafta benim için yeni ve yoğun bir staj dönemi başladığı için mutfak maceralarıma kısa bir süreliğine ara vermek zorunda kaldım. Ama evde Berat Kandilini ve kardeşimin OKS sonucunu kutlama hazırlıkları yapılırken ben kendimi yine, çalışmaktan en çok zevk aldığım mekanda, yani mutfakta buldum. (: Kardeşim yeşil fıstığı ve keki çok sevdiği için ona, yabancı bir tariften esinlenerek bu farklı keki yaptım. Hem görüntü olarak hem de lezzet olarak çok farklı bir kek oldu. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz.

Bu arada erkek kardeşim de, ablam ve benim gibi Yeşilköy Anadolu Lisesi'ni kazandı. Zaten bizim evde tek tip üretim var; 3 kardeşiz, ve bu 3 kardeşinde ilkokul ve liseleri aynı. Geriye tek bir sorun kaldı o da; erkek kardeşimin de ablaları gibi Endüstri Mühendisliği'ni kazanması. (: Eğer bu da gerçekleşirse bizimkiler sıfır hatayla üretim yapmanın mutluluğunu ve keyfini sürer artık. (:


MALZEMELER:
  • 4 yumurta
  • 300gr (1,25 cup) şeker
  • 15ogr oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 buttermilk (1 cup süte 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edip bekleterek elde edebilirsiniz)
  • 270gr (2 cup) un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3 çorba kaşığı damla çikolata
  • 3 çorba kaşığı yeşil fıstık ezmesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
* Keki hazırlamaya başlamadan enaz yarım saat önce buttermilk hazırlamak için, süte limon suyunu ilave edip beklemeye bırakın.
* Yeşil fıstık ezmesi olarak ben, kendi yaptığım fıstık ezmesini kullandım ama siz fıstık ezmesini marketlerden, kuruyemişçilerden veya birçok pastaneden temin edebilirsiniz.


YAPILIŞI:

Kakaolu Kısmı için:

Tereyağının yarısını ve şekerin yarısını bir kapa alın ve şeker eriyip, karışım krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Krema kıvamına geldikten sonra, 2 yumurtayı ilave edip yumurtalar karışımla özleşene kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra 1 cup unu, kakaoyu, vanilya ve kabartma tozunun yarısını ilave edip plastik bir spatula ile güzelce karıştırın.

Yeşil Fıstıklı Kısmı için:

Kalan yağ, şeker ve 3 çorba kaşığı fıstık ezmesini bir kaba alıp yine karışım krema kıvamına gelene kadar karıştırın sonra aynı şekilde yumurtaları ilave edip karıştırın. Daha sonra kalan unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve damla çikolataları ilave edip karıştırın.

Keki kalıba döküp 180 derecede pişirin. Bu arada ben keki kalıba kakao-fıstık-kakao sırasıyla döktüm, ama siz isterseniz siyah - yeşil zebra kekte yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun...


12 Ağustos 2007 Pazar

HİNDİSTAN CEVİZLİ MUHALLEBİ

Bu yaz sıcaklarında helvanın ağır, kandil simidinin ise çok kuru geleceğini düşündüğüm için Miraç Kandili'nde hafif ve insanı serinleten bu sütlü tatlıyı yaptım. Kuralcı annem, kandilde kandil simidi ya da helvasının yapılması gerektiğine inandığı için, benim bu kararımı başta mantıklı bulmasa da tatlıyı yedikten ve de ikram ettiklerimizden gelen yorumları duyduktan sonra, benim her zamanki gibi (: yine çok doğru bir karar verdiğimi kabul etti.

MALZEMELER:
  • 1kg süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı pirinç unu
  • 4 yemek kaşıgı nişasta
  • 3/4 su bardağı hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI:

Sütten 1 çay bardağı kadar ayırıp kalanını şekerle birlikte tencere koyun ve kaynamaya bırakın. Yumurta sarılarını, pirinç ununu ve nişastayı 1 çay bardağı sütle iyice ezin ve kaynamaya başlayan süte ilave edin. 2-3 dk kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın ve hindistan cevizini ilave edip güzelce karıştırdıktan sonra servis yapacağınız kaselere boşaltın.

Ben muhallebilerimi meyve ile süsleyerek servis yaptım, siz isteğinize göre ceviz, antep fıstığı, file badem gibi kuruyemişlerle veya dondurma ile de servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun..