Pages

26 Ekim 2007 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

MALZEMELER:
  • 6-7 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı kuru nane
  • 3 adet kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 limon suyu
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • yarım demet maydanoz
  • yarım su bardağı sıcak su
  • 750gr salamura yaprak
  • 4 su bardağı kaynamış su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
  1. Dolmalık fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağında 4-5 dakika kavurun ve sonra yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip fıstıklar pembeleşinceye, soğanlar da pişinceye kadar kavurmaya devam edin.
  2. Soğanlarınız piştikten sonra domates salçasını ilave edin ve salçayı yağda eritin.
  3. Ayıklayıp yıkadığınız pirincinizi soğanlara ekleyin ve 4-5 dakika daha kavurun. Sonra sırasıyla kesme şekeri, kuş üzümlerini, limon suyunu, nar ekşisini ilave edin ve 2-3 dakika kadar ocakta çevirin.
  4. Son olarak kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi, nane ve yarım bardak suyu ilave edip çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Pirinçler suyu tamamen çektikten sonra ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakın.
  5. İç malzemenin soğuması beklerken, salamura yapraklarınızı yıkayın ve ılık suda tuzu çıkana kadar bekletin. Yapraklarınızı kullanacağınız zaman, sıkarak sularını çıkarın.
  6. Dolmalarını sarmaya başlaman önce tencerenin dibine bir sıra yaprak dizin. (bunu yapmamızdaki amaç tencerenin dibinin tutmasını engellemek) Salamaura yapraklarınızdan bir tanesi alıp güzelce açın ve yaprağın ortasında 1 tatlı kaşığı iç malzemeden koyup yaprağın kenarlarını toplayarak sigara böreği gibi sarın. (bu işlemi ekmek kesme tahtası gibi düz bir zemin üzerinde yaparsanız daha rahat sarabilirsiniz)
  7. Dolmanızı pişermeden önce üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı gezdirin ve 4 su bardağı kaynamış suyu ilave edin. Dolmalarınızın üzerine 1 sıra daha yaprak serip kısık ateşte yaklaşık 40 dakika (arada sırada kontrol ederek) pişirin. (Dolmalarınız üzerine yaprak sererseniz yapraklarınız kararmadan, yeşil rengini koruyarak pişer)
Afiyet Olsun..



1 yorum:

ırmak deniz dedi ki...

kübra abla zeytinyağlı dolmayıçok güzel
olmuş ama tadına bakmadann yorum yapamam sadece şunu söyleye bilirim görüntü şahane ve içinide çok güzel yapmışsınben yinede yorum yapayım süper