Pages

11 Ekim 2007 Perşembe

PROFİTEROL

Bayram arifesinde her evde hummalı bir çalışma olurdu, ev hanımları tüm hünerlerini o gün sergilerdi; misafirlerini en güzel şekilde ağarlamak için dolma sarıp, baklava açarlardı, kahvaltıya bekledikleri varsa mutlaka bayram kahvaltısı içinde su böreğini akşamdan hazırlayıp sabah pişirerek kahvaltıya sıcak sıcak sunarlardı. Ama artık malesef eskisi kadar marifetli hanımlarımız yok, zaten gelen misafirlerimizde de yapılan ağır tatlıları yiyebilecek sağlık yok.. (: İşte böyle bir durum için, yapım aşamasındaki uğraştırıcılığını saymazsak, resimde gördüğünüz tatlı sizin için ideal olabilir.

MALZEMELER:

Profiterol Topları için:

  • 1 cup su
  • 1 cup un
  • 100 gr margarin
  • 4 yumurta

Krema için:

  • 500 ml süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta + 2 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri için:

  • 1 paket çikolata sos
HAZIRLANIŞI:

Su ve margarini bir tencereye koyup, orta ateşte margarin eriyip kaynaya kadar ısıtın. Margarinli suyunuz kaynamaya başlayınca ununuzu ilave edip hızkı şekilde karıştırın. 1-2 dakika ocakta çevirdikten sonra altını kapatıp kenara alın.


Hamurunuz soğuduktan sonra yumurtaları tek tek ilave ederek iyice yedirin. (Yumurtaları mutlaka tek tek ekleyin ve eklediğiniz yumurta hamurla özleşmeden kesinlikle diğer yumurtayı ilave etmeyin.) Yumurtaların hepsini ilave ettikten sonra, hamur sıkma torbası veya 2 tatlı kaşığını kullanarak, hamurunuzdan cevizden daha küçük parçalar elde edip tepsiye koyun. (Profiterol hamuru ele yapışan bir hamur olduğu için elinizle şekil vermeye çalışmayın)


Bu şekilde hazırladığınız toplarınızı 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.

Profiterol toplarınız pişerken ara kremasını hazırlatın. Bunun için vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırın ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra vanilyasını ilave edip, mikserleyin. Kremanızı soğumaya bıraktıktan sonra çikolata sosunuzu tarifine göre hazırlayın. Daha yoğun bir çikolata tadı isterseniz sütü tarifte belirtilenden daha az kullanabilirsiniz.

Profiterol toplarınız piştikten sonra içlerini krem ile doldurun. bu aşamada krema sıkma torbasını kullanırsanız işiniz çok kolaylaşır. Ama krema sıkma torbanız yoksa da topları bıçakla keserekte doldurabilirsiniz.


Hazırladığız (krema ile doldurulmuş) profiterol toplarını buzdolabında bekletin, ve çikolata sosunu mutlaka servis yapmadan önce dökün. Çikolata sosunu döküp uzun süre bekletirseniz, toplarınız yumuşar ve hem görüntüleri hemde lezzetleri bozulur.


Hazırladığınız hamurdan ihtiyacınızdan fazla profiterol topları elde ederseniz, bir kısmını derin dondurucuyu kaldırabilirsiniz. Böylece bir dahaki profiterol yapım işinizi kolaylaştırmış olursunuz.

Afiyet olsun...


Bu arada Bayram Tatlısı olarak sizlere sadece Profiterol ikram etmeyeceğim, Burma Kadayıf ve İncirli-Cevizli Top Kadayıflarımda fırında. Fırından çıkıp, şerbetleriyle buluştuklarında hemen sizlerle paylaşacağım. Görüşmek üzere..

7 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Kubra,
Iade-i zitarete geldim ve cok memnun kaldim, ne guzel tariflerin var, iyi ki bana ugramissin, seni tanima firsatim oldu.
Bu vesile ile guzel bayramlar diliyorum, her zaman gorusmek umuduyla, sevgiler.

kizilciksurubu dedi ki...

Profiteroller sahane olmuslar ellerinize saglik.hayirli bayramlar.

kübra dedi ki...

ziyaretiniz ve güzel dileklerinizle beni çok memnun ettiniz arkadaşlar.. Sağolun..
görüşmek üzere..

Papatya Prenses dedi ki...

Bizim evde o telaşlar hala var hamd olsun (: Su böreği hariç:) Onun yerine yufka böreği olur :))

Ellerinize sağlık,profiteroller şahane görünüyor..
Hayırlı ve sağlıklı bayramlar

ebrulitatlar dedi ki...

Kübra'cım ellerine sağlık. Bende sana güzel bir bayram diliyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

sitenizi çok beğendim.inşaallah kurban bayramında en güzel tatlını ve hamur işini yemek istiyoruz.
KOÇYİĞİT VE ÖZDEŞ AİLE'LERİ...

Adsız dedi ki...

ben bir profiterol hastasiyim ve cok guzel gorunuyorlar.bunu denemek istiyorum mutlaka ama bir sorum olacak cup derken ml olarak nekadar ogrenebilirmiyim...