Pages

3 Ekim 2007 Çarşamba

CEVİZLİ BÖREK


Bu seferki tarifim sizler için uzak olduğunu düşündüğüm farklı bir mutfaktan, Erzincan'dan. Tarifim dedim ama bu tarifi yapan aşçı malesef (hamur açma işini hala tam olarak öğrenemediğim için) ben değilim. Geçen hafta iftar davetimize gelen bir tanıdığımız yapıp getirmiş bize bu Erzincan'ın meşhur lezzetini hemde özel Erzincan cevizi ve unuyla..


MALZEMELER:

Hamur için:
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket maya
  • çok az tuz
  • 1 yumurta
  • alabildiği kadar un
İçi için:
  • 2 su bardağı Dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100gr tereyağı


HAZIRLANIŞI:

Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu, sütü, sıvı yağı, yumurtanın akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapana kadar yoğurun ve hamurun üzerine biraz un serpip mayalanması için dinlenmeye bırakın.

Hamurunuz mayalanırken böreğiniz iç malzemesini hazırlayın. Bunun için 2 su bardağı dövülmüş cevizi şekerle güzelce harmanlayın ve ayrı bir kapta tereyağını yakmadan ocakta eritin.

Mayalanan hamurunuzdan eşit büyüklükte (yaklaşık olarak mandalina büyüklüğünde) bezeler hazırlayalın. Hazırladığınız bezeleri unlanmış tezgahta baklava yufkasından biraz daha kalın olacak şekilde açıp güzelce yağlayın. Daha sonra cevizli karışımdan döküp rulo şeklinde sarın. İlk hazırladığınız bu ruloyu kendi etrafında yuvarlayıp (gül böregi gibi) tepsinin ortasına koyun. Ve kalan tüm bezelere aynı rulo işlemini uygulayın fakat kalan hamurdan hazırlanan her bir ruloyu tepsideki hamurun bitiş noktasından başlayıp etrafına dolayarak ilave edin. Tüm ruloları bu şekilde yerleştirdikten sonra, böreğinizin üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecede 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet Olsun...


* Böreği fırından çıktığı gibi veya dilerseniz üzerine biraz şerbet gezdirip te tüketebilirsiniz..

1 yorum:

yaman_tugba dedi ki...

ihi ihi hi hi :))
ceviz verem yersin?