Pages

27 Eylül 2007 Perşembe

ÇİKOLATALI TART


MALZEMELER:

Tart hamuru:
  • 100gr tereyağı
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
Kreması için:
  • 2 poşet krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 1 paket (80gr) bitter çikolata
  • 1 çorba kaşığı bal (bitter çikolatanın acısını kırmak için)
Üzeri için:
  • Dilimlenmiş muz ve çilek
  • 3 çorba kaşığı bal
HAZIRLANIŞI:

İlk olarak tart hamurumuzu hazırlayalım. Unu ve pudra şekerini hamur yoğurma kabına eleyelim daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağını ufak ufak kesip ilave edelim ve tereyağı eriyip hamur kendini toparlamaya başlayıncaya kadar yoğuralım. Hamur toparlanmaya başlayınca yumurtamızı da ilave edip, hamurumuz pürüzsüz bir hale gelinceye kadar yoğuralım ve hamurumuzu kullanmadan önce buzdolabında enaz yarım saat dinlendirelim.

Dinlenmiş hamurumuzu unlanış tezgahta, merdaneyle açalım. Eğer sizde benim gibi ufak porsiyonluk kalıplar kullanacaksanız, açılmış hamurdan bir su bardağı yardımıyla yuvarlak parçalar çıkarın ama büyük kalıpta yapacaksanız hamurunuzu bu şekilde yağlanmış tart kalıbına yayın. Çıkardığımız yuvarlak parçaları porsiyonluk kalıplarımıza yerleştiriyoruz. Daha sonra hamurumuzun kabarmasını engellemek için, çatalla hamurumuzun üzerinde delikler açıyoruz ve ısıtılmış fırında (180 derece) yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.

Tart hamurumuz pişerken, kremamızı hazırlamaya başlıyoruz. Aslında bu tarz çikolatalı tariflerde genellikle hazır krema kullanılır ama ben bu bu sefer bir değişiklik yapıp krem şanti kullanmayı tercih ettim. Ama krem şantiyi hazırlamak için 2 poşet şanti ve 1 çay bardağı çok soğuk süt kullandığım için hazır krema kadar yoğun bir krem şanti elde edebildim. Bu şekilde hazırladığımız şantimize, eritilmiş çikolatamızı ve 1 çorba kaşığı balımızı da ilave ettikten sonra güzelce karıştırıyoruz.

Pişen tartlarımızın içine bu hazırladığımız kremamızından eşit şekilde paylaştırıp muz dilimleri ve çileklerle süslüyoruz. Ve muzların kararmasını önlemek için, tavada ısıttığımız 3 çorba kaşığı balımızı muzların ve çileklerin üzerine sürüyoruz. Bu aşamada bal yerine jöle de kullanabilirdik, ama ben jölenin tadını beğenmediğim için daha doğrusu kullanıldığı tariflere lezzet katmadığını düşündüğüm için bal kullanmayı tercih ettim. Tabi bu tercihim de muzun balla olan muhteşem uyumu da büyük rol oynadı. (:

Tartlarınızı 1-2 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra, iftar sonrası çayınızla birlikte (belki de dondurma eşliğinde (: ) tüketebilirsiniz...

Afiyet Olsun...

3 yorum:

senem dedi ki...

Merhaba,tart sahane görünüyor,ellerinize saglik.

SEDA dedi ki...

Tart pek bir leziz görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler

diyalogyemekleri dedi ki...

cnm..minik tartların çok güzel görünüyorlar..pastanedekiler gibi.ellerine sağlık.slmlar.