Pages

28 Temmuz 2007 Cumartesi

ELMALI TURTA



Biliyorum epeyce ihmal ettim blogumu ama staj, yazlık, kardeşimin oks tercihleri, kuzenimin düğün hazırlıkları dolayısıyla fırsat bulamadım yeni tarifler denemeye ve daha sonrada onları bilgisayarın başına geçip yazmaya. Ama bu uzun aranın ardından sizlere kendimi affettirmek için bahçemizden topladığım elmalarla farklı bir tart hazırladım, umarım beğenirsiniz...




MALZEMELER

Hamur için:

  • 500gr un
  • 4 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 75gr tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
İç Mazemeleri:

  • 8 tane golden elma
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1.5 tatlı kaşığı tarçın
  • 3-4 çorba kaşığı şeker
  • 1/2 limon suyu
    Beze için:

    • 4 yumurta akı
      • 250 gr toz şeker




      Hazırlanışı:

      Elmaları soyup ince ince dilimleyin ve şekerle birlikte kendi suyunda pişirin. Suyunu salıp çektikten sonra üzerine limon suyunu ekleyip karıştırın. Daha sonra tarçını ve yıkanmış kuru üzümleri ilave edip 1-2 dk. ocakta çevirdikten sonra ve kenara alın.

      İç karışım soğurken, tart hamurunu hazırlamaya başlayın. Önce tereyağını eritin ve diğer tüm malzemeleri ilave edip, kurabiye hamurundan daha sert bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız bu hamuru ikiye bölün.(2/3 e 1/3 olacak şekilde) Büyük parçayı oklava ile açın ve kenarlarını biraz yukarı çekerek, tartı yapacağınız kalıba yerleştirin. Hamurun üzerine hazırladığınız iç harcı güzelce yayın. Kalan hamuru da açıp iç harcın üzerine güzelce yerleştirin ve hamuru çatalla birkaç yerinden hava alması için delin. Turtayı 175 derecedeki fırına verin ve 20dk kadar pişirin.

      Turtanız pişerken yumurta akları ile şekeri çırparak sert bir beze hazırlayın. 20dk.nın sonunda turtanızı fırından alıp hemen üzerine hazırladığınız bezeyi, kenarlarında 2-3 cm boşluk bırakarak yayın. (Bezeyi hamurun üzerine yayarken pürüzsüz değil de, kaşık yardımıyla şekil verirerek sürerseniz turtanız piştikten sonra daha güzel bir görünüme sahip olur.)

      Bezeyi sürdükten sonra tekrar fırına verin ve 175 derecede 30dk. daha pişirin, daha sonra fırın ısısını 150 dereceye getirin ve 20dk daha pişirin. Bezenizin üzeri bej rengi alana kadar pişirin.

      *Bezeniz pişerken ilk 30 dk fırını kesinlikle açmayın ve turtanızı fırından aldıktan sonra oda ısısında soğumaya bırakın. Ani sıcaklık değişimleri bezenizin sönmesine yol açabilir.

      Afiyet Olsun...

      2 yorum:

      Işıl dedi ki...

      Merhaba Kübracığım,
      Yorumun için çok teşekkürler.
      Ne kadar şanslısın bahçenden alma toplayıp onlarla turta yapabiliyorsun. Eminimki tadı mütiştir. Ellerine sağlık.
      Sevgilerle..

      kübra dedi ki...

      bloguma gösterdiğin ilgi ve güzel yorumların için çok teşekkürler ışıl..

      görüşmek üzere..