Pages

17 Haziran 2007 Pazar

VİŞNELİ TART


Narin bir meyvedir vişne, öyle fazla bekletilmeye gelmez. Dalından erken koparırsanız ekşilikten; geç koparırsanız da buruştup tadını kaybettiği için yenmez. Bu yüzden vişneyi ya hemen tüketmek ya da uygun bir şekilde daha sonra kullanmak için saklamak gerekir.

Malzeme olarak kullanıldığı her şeye yakışır vişne, özellikle de yoğun çikolatalı tariflere. Bu yüzden biz de her sene annemle kendi bahçemizden topladığımız vişnelerin bir kısmıyla reçel yapıp bir kısmını da kışın kullanmak üzere derin dondurucuda saklıyoruz. Tabi derin dondurucu da saklama amaçlarımız farklı; annem kompostu ve meyve suyu yapmak için ben ise pasta, turta, kek yapmak için kullanıyorum dondurulmuş vişneleri... (:


Aslında vişneli-çikolatalı tarifleri daha çok sevmeme rağmen, evdekiler daha hafif bir tatlı istediği için [anneme göre eğer bir tatlının sütlü bir kreması varsa ve de çikolatasızsa hafiftir :)] ağaçtan topladığım bu taze vişnelerle vişneli tart yaptım.. Umarım beğenirsiniz..

Tart hamuru:
  • 210 gr un
  • 115 gr tuzsuz tereyağı
  • 50 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta sarısı
Kreması:
  • 500ml süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 125 gr toz şeker
  • 20 gr pirinç unu + 20gr mısır nişastası
  • 1 paket şekerli vanilin
Üzeri için:
  • 200 gr çekirdekleri çıkarılmış vişne
  • 200 gr şeker
  • mısır nişastası
Hazırlanışı:

Tart hamurunu ve kremayı daha önceki tariflerde hazırladığımız gibi hazırlıyoruz. Bu tartta kullandığım kremanın tek farkı peynirsiz ve yumurtasının daha az olması. Ama siz isterseniz bu tartın kremasına da labne peyniri yada farklı bir tat elde etmek istiyorsanız eritilmiş beyaz çikolata katabilirsiniz.

Hamurumuz pişip soğuduktan sonra hazırladığımız kremayı tart hamurunun içine yayıyoruz. Bu arada bir tavada vişneleri şekerle birlikte pişmeye bırakıyoruz vişeneler pişip reçel kıvamını alınca, biraz daha kalınlaşması için vişnelere 1 tatlı kaşığı kadar mısır nisaştası katıyoruz ve 2-3 dk kadar pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz. Ve son olarak bu karışımı güzelce kremanın üzerine yayıyoruz.

Afiyet olsun...

Bu arada kaymaklı dondurma bu tarta çok yakışıyor, ilgilenenlere duyurulur.. (:

1 yorum:

yaman_tugba dedi ki...

kübra staj, yazlık, yorgunluk, emirhan'ın oks tercihleri, arzu'nun düğün hazırlıkları, katıldığın doğumgünleri, konserler, seçim 17 Haziran'dan beri tek bir tarif koymamanın bahanesi olamaz.

Evde en son yaptığın olmamış incir reçelini annenin en sevdiği kaselerden birine koyup, fotoğrafını çekip en yakın zamanda yayınlar mısın?

Bu kadar aradan sonra sadece bir tarif benim kötümser tahminim ama büyük ustanın eli tutulmaz.